Turiste kiralıkta komşu detayı

Emlak, ulaşım ve sağlık sektörü temsilcileri bağlı bulundukları odalar vasıtasıyla ardı ardına açıklamalar yaparak kayıt dışı faaliyetlerin durdurulmasını isterken, Türkiye’nin en büyük odalarından biri olan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası da tartışmaya öneri ve yeni bilgilerle dahil oldu.

SİSTEM NETLEŞİYOR

Hürriyet’ten Salim Uzun’un haberine göre günden güne büyüyen sorunun çözümü için ilgili bakanlıklarla temas halinde olduklarını kaydeden ATSO Başkanı Ali Bahar, “Maalesef kaçak işletmelerle ilgili çok sayıda şikâyet alıyoruz. Bu durum en başta turizm sektörünü yaralıyor. Günlük ev kiralanmasıyla ilgili ciddi sıkıntılar var. Biz bu konuyu bizzat Kültür ve Turizm Bakanlığı’na illettik. Ve çözüm için birtakım konular netleşmeye başladı” dedi.

“BAKAN’LA KONUŞTUK”

Günlük kiralık ev konusunun ancak denetimle çözülebileceğine dikkati çeken Bahar, şöyle devam etti: “İnanın telefonlarım susmuyor. Kayıt dışı faaliyet gösteren günlük evler turizmin dengesini bozdu. Şehir pansiyonları bomboş. Kültür Turizm Bakanı Mehmet Ersoy Bey’le bu konuyu detaylı biçimde konuştuk. Dünyada bu yöntemin çeşitli biçimlerde uygulandığını biliyoruz. Elbette amaç yasak değil.

“KOMŞUYA SORULACAK”

Amacımız bu işi belli bir sisteme dahil etmek. Mesela ilk aldığımız resmi bilgiye göre; bir binada bir daire Airbnb sistemine dahil edilmek isteniyorsa tüm apartman sakinlerinin iznine ihtiyaç duyulacak. Yani siz, ‘Ben kafama göre dairemi günlük, aylık kiraya veriyorum’ diyemeyeceksiniz. Yine bu işin ayrı bir vergilendirme sistemi olacak. Bu hazırlık başladı ve belli bir aşamaya geldi. Ben de konuyu bizzat takip ediyorum.

“İHBAR HATTI KURULSUN”

Hatta biz ilgili makamlara tüm kaçak uygulamaları içine alan yeni bir ihbar sistemi kurulması önerisini de sunduk. Çünkü istediğiniz kadar sistem geliştirin eğer yeterli ve etkili şekilde denetim yapılmazsa sonuca ulaşamıyorsunuz. O yüzden hem günlük ev kiralamalarında hem de kaçak emlakçı, taksici, berber konularında özel bir ihbar hattı kurulmasını öneriyoruz. Belki de bu sürece sivil toplumu da dahil etmek gerekebilir.

“SİSTEM YETERLİ DEĞİL”

Çünkü biz vergisiz çalışmayı önlemeye çalışırken bu iş katmerlendi. Yabancı göçü inanılmaz bir etki yaptı. Kaçak, merdiven altı çalışan sayısı arttı. Biz iş dünyası olarak çok rahatsızız. Elbette denetim yapılıyor. Antalya Valiliği, emniyet elinden geleni yapıyor. Ancak mevcut yapı sorunun çözümü için yeterli değil. İşte bu nedenle yeni bir denetim sistemi önerimiz var. Bunu da ilgili tüm makamlarla paylaşıyoruz paylaşmaya da devam edeceğiz.”

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir