Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can: Kalp Sağlığı İçin Beslenmeye Dikkat!

Dünya genelindeki ölümlerin çoğunluğunu bulaşıcı olmayan hastalıklar oluşturuyor. Bu hastalıklar arasında kalp ve damar hastalıkları, özellikle kalp krizleri ve inmelerle en sık ölüm nedenleri arasında yer alıyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, yaşam tarzının kalp hastalıklarında önemli bir faktör olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Can, kalp ve damar hastalıklarının, kalbin normal çalışmasını engelleyen rahatsızlıkların genel adı olduğunu ifade ederek, “Sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, düzenli egzersiz yapmak ve rutin kalp kontrollerini ihmal etmemek, kalp sağlığını korumada etkili yöntemlerdir.” dedi.

Özellikle obezite, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon ve sağlıksız beslenme gibi faktörlerin kalp hastalıklarının artmasına neden olduğunu belirten Can, Amerikan Kardiyoloji Koleji Asya 2025 Konferansı’nda sunulan bir çalışmaya da atıfta bulundu.

Yapılan araştırmalara göre, günlük olarak 100 gramdan fazla ultra işlenmiş gıda tüketiminin kalp hastalıklarına zemin hazırladığının altını çizen Can, bu tür gıdaların kalp hastalığı riskini artırdığını vurguladı.

Can, kalp sağlığını korumak için işlenmiş gıdalardan kaçınılması gerektiğini belirterek, kalp krizi riskini artıran faktörleri sıraladı. Bunlar arasında sigara, alkol tüketimi, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik yer alıyor. Ayrıca hipertansiyon ve diyabet gibi kronik hastalıkların da kalp üzerinde olumsuz etkileri olduğunu dile getirdi.

Can, “Kalp krizinde stres de önemli bir risk faktörüdür. Stresten kaçınılmalı, beslenme düzenlenmeli, egzersiz yapılmalı ve sigara ile alkol kullanımı bırakılmalıdır. Kalp hastalıklarını önlemek veya erken teşhis etmek için düzenli kalp kontrolleri yapılmalıdır.” dedi.

Sağlıklı beslenme konusunda da önemli bilgiler veren Can, yağsız kırmızı et, derisiz tavuk eti, balık, yağsız süt ürünleri, yumurta, tam buğday ürünleri ile taze sebze ve meyvelerin tüketimini önerdi. Tuz tüketiminin azaltılması, porsiyon kontrolü ve işlenmiş gıdalardan kaçınılmasının da kalp sağlığı için önemli olduğunu belirtti.

Related Posts

Tuvalet kağıdını böyle kullananlar dikkat! Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Tuvalet kâğıdını yanlış kullanıyor olabilirsiniz! Uzmanlara göre milyonlarca kişi bu hijyen ürününü fark etmeden sağlıksız bir şekilde tüketiyor.

Melis Fis Skolyoz Öyküsünü Anlattı

Melis Fis Skolyoz neden olur? Şarkıları ve enerjisiyle geniş kitlelerin sevgisini kazanan genç şarkıcı Melis Fis, skolyoz hikayesini anlattı. 

Uyurken ortaya çıkan 2 belirti löseminin ilk sinyali olabilir!

Uykuda yaşanan bazı belirtiler, yalnızca bir yorgunluk ya da geçici rahatsızlık olarak görülse de, bazen ciddi hastalıkların ilk uyarısı olabilir. Uzmanlara göre özellikle yoğun gece terlemesi ve gece ortaya çıkan kemik ağrıları, löseminin erken evredeki sessiz sinyalleri arasında yer alıyor.

Bu çorba tüm gün tok tutuyor! Yağları cayır cayır yakıyor

Diyet yapanların listesinin bir numarasına girecek olan bu çorba tüm gün tok tutarken ayrıca yağların yakılmasına da fayda sağlıyor.

Felç Tedavisinde Yeni Yöntemler

Felç Tedavisinde yeni yöntemleri, felçli hastalar ve yakınları için umut olabiliyor. Robot destekli tedavi de bunlardan biri.  

Hastalık, sadece 3 gece az uykudan sonra ortaya çıkıyor: Araştırmacılar alarm veriyor

Yapılan yeni bir araştırmaya göre, sadece üç gece boyunca az uyumak bile ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uppsala Üniversitesi’nden araştırmacılar, uykusuzluğun kalp hastalığı riskini artıran değişiklikleri tetiklediğini ve vücuttaki inflamasyon seviyelerinin hızla arttığını ortaya koydu.