Haşlanmış patatesi her gün yiyin: O sorundan eser kalmıyor

British Medical Journal’da yayımlanan 40 yıllık kapsamlı bir araştırma, patates tüketim şeklinin tip 2 diyabet riski üzerinde belirleyici olduğunu ortaya koydu. ABD’de yaklaşık 200 bin sağlık çalışanının beslenme alışkanlıklarının incelendiği çalışmada, bu süre içinde 22 bin kişiye tip 2 diyabet teşhisi kondu.

KIZARTMA PATATES TEHLİKESİ

Araştırmaya göre, haşlanmış veya fırınlanmış patates bol miktarda tüketildiğinde diyabet riskini artırmıyor. Ancak kızartma patates bu konuda tam tersi bir tablo çiziyor. Haftada en az üç porsiyon kızartma patates yiyenlerde tip 2 diyabet riski %20, haftada beş porsiyon tüketenlerde ise %27 oranında artıyor.

HAŞLAMA VE FIRINLAMA MASUM

Bilim insanları, patatesin haşlama veya fırınlama yöntemiyle pişirildiğinde potasyum, C vitamini ve lif bakımından zengin bir besin haline geldiğini, bu şekilde tüketildiğinde ise diyabet riskine olumsuz etkisinin olmadığını vurguluyor.

RİSKİ AZALTAN DEĞİŞİM

Araştırma, haftada üç porsiyon patatesin tam tahıllarla değiştirilmesinin tip 2 diyabet riskini %8 oranında azalttığını da ortaya koydu. Tam tahıllar arasında esmer pirinç, tam buğday ekmeği, yulaf, arpa, kinoa ve karabuğday bulunuyor.

UZMANLARDAN TÜKETİM ÖNERİLERİ

Beslenme uzmanları, patatesin kızartma yerine haşlama veya fırınlama yöntemleriyle pişirilmesini, porsiyon kontrolü yapılmasını ve dengeli bir beslenme programına eklenmesini tavsiye ediyor. Özellikle kızartma yağlarının yüksek kalori ve trans yağ içeriğinin diyabet riskini artırdığına dikkat çekiliyor.

Related Posts

Sonsuza dek yaşamak için servet harcadı: Şaşırtan sonuçlar elde etti

Kendini biyohacker olarak tanımlayan Bryan Johnson, “ölümsüzlük” hedefi doğrultusunda şimdiye kadar 2 milyon dolar harcadı. Yaşlanmayı tersine çevirmek için yoğun bir deneysel tıp programı uygulayan Johnson, son 90 günde gördüğü hiperbarik oksijen tedavisinin dikkat çekici sonuçlar verdiğini açıkladı.

Uzmanlar yazın en sık yapılan beslenme hatalarına dikkat çekti: Sonuçları ağır olabilir

Yaz tatilinde sağlıklı ve dengeli beslenmenin mümkün olduğunu belirten Acıbadem Bodrum Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuğçe Arabalı, yaz aylarında en sık yapılan beslenme hatalarının dışarıda yemek yeme sıklığının artması, sebze ve protein tüketiminin azalması ve gece geç saatlerde yüksek kalorili tatlıların tüketilmesi olduğunu söyledi. Arabalı, bu yanlış alışkanlıkların birkaç gün içinde halsizlik, sindirim sorunları ve kilo artışıyla sonuçlanabileceğini vurguladı.

Alzheimer’a karşı günde tek bir hap umudu: İnsanlarda test ediliyor

Alzheimer’a karşı geliştirilen yeni nesil bir ilaç, hastalığın tedavisinde ezber bozacak bir mekanizma sunuyor. Beyindeki stres hormonunu hedef alan ilaç, hafıza üzerindeki olumlu etkileriyle dikkat çekiyor.

Tuvalet kağıdını böyle kullananlar dikkat! Ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Tuvalet kâğıdını yanlış kullanıyor olabilirsiniz! Uzmanlara göre milyonlarca kişi bu hijyen ürününü fark etmeden sağlıksız bir şekilde tüketiyor.

Melis Fis Skolyoz Öyküsünü Anlattı

Melis Fis Skolyoz neden olur? Şarkıları ve enerjisiyle geniş kitlelerin sevgisini kazanan genç şarkıcı Melis Fis, skolyoz hikayesini anlattı. 

Kalp hastalıklarına karşı sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme önerisi

Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Mustafa Can, beslenme alışkanlıklarının kalp ve damar sağlığı üzerinde önemli etkileri olduğunu belirtti.

vozol center