Bu proje ile yaşlılar için yapay zeka destekli iletişim ve bilişsel fonksiyon izleme sistemi geliştirilecek

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Projesine TÜBİTAK’tan Destek Geldi!

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Kılavuz liderliğindeki “iShe: Yaşlılar için Yapay Zeka Destekli İletişim ve Bilişsel Fonksiyon İzleme Sistemi” projesi, TÜBİTAK 1002 A Hızlı Destek Programı tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, proje ekibiyle bir araya gelerek, sağlık alanında yenilikçi ve özgün projeler geliştiren üniversiteye desteklerini belirtti. Doç. Dr. Aslı Kılavuz’un liderliğindeki ekip, yapay zeka destekli iletişim ve bilişsel fonksiyon izleme sistemi prototipi üzerine çalışmalarını sürdürüyor.

Proje lideri Doç. Dr. Aslı Kılavuz, proje kapsamında yapay zeka ve dijital sağlık izleme sistemlerinin yaşlı bireylerin yaşam kalitesini artırmayı hedeflediğini belirtti. Projede yer alan multidisipliner ekip ise yaşlıların teknolojiden daha etkin bir şekilde faydalanmalarını sağlayacak uygulamalar üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Proje Detayları ve Hedefler

Projenin amacı, yaşlı bireylerin bilişsel sağlık durumunu izleyerek, erken dönemde Alzheimer ve demans gibi hastalıkların belirtilerini tespit etmek ve müdahale etmek olarak belirlendi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Aslı Kılavuz’un liderliğini yaptığı proje, yaşlı bireylerin sosyal etkileşimini artırmayı ve bilişsel bozuklukları tespit etmeyi amaçlıyor.

Proje kapsamında akıllı telefonlar aracılığıyla yalnız yaşayan yaşlı bireyler için yapay zeka destekli iletişim ve bilişsel fonksiyon izleme sistemi prototipi oluşturulacak. Bu sayede, yaşlı bireylerin teknolojiyi etkin bir şekilde kullanabilmeleri ve yaşam kalitesinin artırılması hedefleniyor.

Proje ekibi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Polikliniği’ne başvuracak 10 yaşlı bireyi proje kapsamına dahil ederek çalışmalarını sürdürecek. Ekip, yapay zeka destekli iletişim ve bilişsel fonksiyon izleme sistemi prototipini geliştirerek, yaşlı bireylerin sağlık sorunlarının erken teşhisine katkı sağlayacak.

Çalışma Kaynağı: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

İskoçya’da düşük frekanslı uğultunun gizemi nedir?

İskoçya’da Lewis Adası’nda duyulan 50 Hz uğultusu gündeme oturdu. Ada halkının uyku düzenini altüst eden bu gizemli sesin kaynağı, bir türlü bulunamıyor.

Yeni akıllı kapsül teknolojisi, günlük ilaç kullanımını kökten değiştiriyor

İlaç kullanımında zamanlama, birçok kronik hastalığın tedavisinde kritik öneme sahiptir. UC San Diego’da geliştirilen yeni akıllı kapsül teknolojisi, karmaşık ilaç dozlama programlarını tek bir hapla yönetmeyi mümkün kılarak sağlık …

Apple önümüzdeki 4 yıl içinde ABD’ye 500 milyar dolar yatırım yapacak

Donald Trump’ın göreve başlamasının 100. gününü kutlamak amacıyla düzenlenen toplantıya bant kaydı ile katılan Tim Cook, firmanın gelecek planlarını paylaşırken yapılacak olan yatırımları da medya ile paylaştı. Apple yatırımda gaza bastı …

Epic Games’in yeni ücretsiz oyunları belli oldu: Peki haftaya ne var?

Steam‘e oranla halen uygun fiyat politikası ve ücretsiz oyunlarla ilgi çeken Epic Games Store, şu ana kadar çok sayıda kullanıcıyı platformuna çekmeyi başardı. Günümüzde ise, her hafta bir ya da iki farklı oyunu kullanıcılara ücretsiz olarak …

Ucuz ve dayanıklı: Ulefone Armor X32 tanıtıldı

Ulefone, dünyaın ilk çift ekranlı sağlam telefonu Armor 30 Pro’nun ardından uygun fiyatlı bir model tanıttı. Popüler Armor serisine eklenen yeni model, uygun fiyatlı ve zorlu koşullara dayanıklı akıllı telefon arayanlara hitap ediyor. Ulefone Armor …

İskoçya’da düşük frekanslı uğultu gizemi: Herkes bu sesin kaynağını arıyor

İskoçya’nın batısındaki küçük Lewis Adası’nda duyulan “50 Hz uğultusu” bir anda gündeme oturdu. Ada halkının uyku düzenini altüst eden bu gizemli sesin kaynağı, bir türlü bulunamıyor.