“`html
Deprem bölgesindeki yenileme çalışmalarını videolu bir sunumla paylaşan Bakan Kurum, “Depremin ardından 15 gün içerisinde bir taraftan enkaz kaldırma işlemleri yapılırken, diğer taraftan ilk konutlarımızın temelleri atılmaya başlandı. 45’inci günde ilk konutlarımızı teslim ettik. Toplamda 182 bin mimar, mühendis ve işçi kardeşimizle birlikte, saatte 23, günde ise 550 konut üretiyoruz. 500 bine yakın konutun inşasına eş zamanlı olarak başlayıp, iki yıl içinde 250 binini teslim ettik. Yıl sonunda tüm konutları teslim etmeyi hedefliyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Ukrayna’daki insani dramın sona ermesi için her türlü bilgi ve tecrübesini paylaşmaya hazırdır” ifadelerini kullandı.


Bakan Kurum, deprem bölgesindeki çalışmaları anlattığı videosu ile birlikte, “15 gün içerisinde enkaz kaldırma işlemleri yapılırken, ilk konutlarımızın temelleri de atıldı. 45’inci günde ilk konutlarımızı sahiplerine teslim ettik. 182 bin çalışanımız ile birlikte, saatte 23, günde ise 550 konut üretiyoruz. Yaklaşık 500 bin konutun inşasına eş zamanlı başladık ve iki yılda 250 binini bitirdik. Yıl sonunda ise tüm konutları tamamlayacağız. Bu süreçte, Türkiye olarak Ukrayna’ya her türlü bilgi ve tecrübeyi sunmaya hazırız” dedi.
İtalya ve Ukrayna hükümetlerinin birlikte düzenlediği “2025-Ukrayna İyileştirme Konferansı”nda Türkiye’yi temsil eden Bakan Kurum, Roma’da ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Bu kapsamda ilk olarak Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ile bir araya geldi. 2019 yılında yaşanan Arnavutluk depreminin ardından Türkiye’nin sunduğu inşai destek hakkında bilgiler paylaşarak, iki ülke arasındaki dostluğun önemini vurguladı.

Ardından Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha ile bir toplantı yapan Bakan Kurum, sosyal medya platformunda şu açıklamayı yaptı: “Asrın felaketi sonrası 450 bin konutun inşasını hızlı bir şekilde başlatmış bir ülke olarak, birikim ve deneyimlerimizi paylaşmaya, gerekli finansman sağlandığında Ukrayna’nın yeniden inşasında yardımcı olmaya hazırız. Yeniden inşa çalışmalarını güçlendirmek için ilgili tüm taraflarla irtibatlarımız devam etmektedir.”
Bakan Kurum daha sonra İtalya Çevre ve Enerji Bakanı Fratin ile bir toplantı yaptı. Görüşmelerinin üzerinden, Türkiye’nin deprem bölgesindeki inşa seferberliği hakkında bilgi vererek, sahip oldukları tecrübelerin Ukrayna’nın yeniden yapılanması için de faydalı olabileceği mesajını verdi.
Bakan Kurum, “Kapsamlı Bir İyileştirme Yaklaşımı: Toplulukların Yeniden İnşasını Sağlamak İçin İşletmeler ve Hükümetler İçin Ortak Noktalar” konulu bir panelde yaptığı konuşmada, yaklaşık 3,5 yıldır devam eden Rusya-Ukrayna savaşının dünya genelindeki güvenlik ve istikrarı büyük ölçüde etkilediğini belirtti. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde savaşın başlangıcından itibaren taraflar arasındaki gerginliğin diyalog yoluyla sona ermesi için yoğun çaba gösterdiğini vurguladı. Bakan Kurum, Ukrayna’nın yeniden inşası için toplam 530 milyar dolarlık bir bütçe öngörüldüğünü, enkaz kaldırma işlemlerinin maliyetinin ise yaklaşık 13 milyar dolar olduğunu aktardı.
Bakan Kurum, aralarında İtalya, Almanya, Ukrayna ve Polonya gibi ülkelerin temsilcilerinin de bulunduğu panelde 11 ilde inşa edilen yeni afet konutlarına dair fotoğraflar ve altyapı çalışmalarının detaylarının yer aldığı bir tanıtım filmi sundu. Bakan, “Biz de 11 ilimizde, 14 milyon nüfusu etkileyen bir deprem yaşadık. 50 bini aşkın can kaybı yaşadığımız bu olayın ardından, bölgenin ihtiyaçlarına ve iklim koşullarına göre bir çalışma başlattık. 15’inci günde enkaz kaldırma işlemleriyle, ilk konutlarımızın temellerini atmaya başladık ve 45’inci günde ilk konutlarımızı teslim ettik. Şu an itibarıyla 11 ilde 172 ayrı alanda 3 bin 481 şantiyede çalışmaktayız. 182 bin mimar, mühendis ve işçi arkadaşımızla birlikte, saatte 23, günde 550 konut inşa ediyoruz. Bu büyük bir başarıdır. Sürekli ve kesintisiz bir şekilde çalışarak, 500 bine kadar konutun inşasına eş zamanlı olarak başladık ve 2 yıl içerisinde 250 binini teslim ettik. Yıl sonunda ise tümünü tamamlayacağız.”
Bakan Kurum, Türkiye’nin 23 yıl boyunca 1 milyon 700 bin sosyal konut ürettiğini, sadece deprem bölgesinde iki yıl içerisinde 250 bin afet konutu inşa ettiğini ve yılsonuna kadar bu sayıyı 453 bine çıkaracağını vurguladı. Kurum, “Ukrayna’daki dram da doğal felaketten başka bir yıkım gibi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak, Ukrayna’daki bu insanlık dramının sona ermesi için her türlü bilgi, beceri ve tecrübeyi paylaşmaya hazırız. Devletin tüm kurumları, yerel belediyeler ve dünyanın en iyi mimarlarıyla, Ukrayna’nın yeniden inşası için planlama yapmalı, detaylı etütler hazırlamalı ve bu sürece derhal başlanmalıdır. Türkiye her alanda Ukrayna’nın yanındadır.” sözlerini sarf etti.
Bölgedeki kalıcı barışın sağlanması için Türkiye’nin diplomatik çabalara katkıda bulunmaya devam edeceğini ifade eden Bakan Kurum, “Umuyoruz ki, en kısa süre içinde bölgemizde kalıcı bir barış sağlanacaktır. Bu, hem bölgemiz hem de dünya için elzemdir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, gerekli müzakereler için tüm desteği sunmaya hazırdır. Üçüncü tur görüşmeler için de aynı desteği verecektir. Ukrayna’nın kalıcı barışı ve bölgedeki huzur adına bu sorumluluğu üstlenmeye devam edeceğiz” diyerek sözlerini sonlandırdı.
“`