AKP’nin Sosyal Güvenlik Değişikliği Emeklileri Zor Duruma Düşürdü
Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) sosyal güvenlik sistemini değiştirmesi, emeklileri açlık ve sefaletin pençesine itti. 2008 yılında yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformu adı altındaki yasa ile emekli aylıklarına yansıyan aylık bağlama oranları ve milli gelirdeki artış oranı düşürüldü. Bu değişiklikler sonucunda emekli aylıkları ciddi şekilde azaldı. Eğer bu değişiklikler yapılmamış olsaydı, bugün en düşük emekli maaşı 12 bin 500 lira olmayacak, en az 23 bin 292 lira olacaktı.
YÜZDE 70’TEN 30’A DÜŞÜRÜLDÜ
Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkçi, 2008 yılında çıkarılan 5510 sayılı kanunla birlikte emekli aylıklarında aylık bağlama oranının yüzde 70’ten yüzde 30’a, milli gelirden aldığı payın ise yüzde 100’den yüzde 30’a düşürüldüğünü belirtiyor. Cenkçi, “Bu oranların düşürülmesi nedeniyle emekli maaşları azaldı. Eğer bu oranlar düşürülmeseydi, en düşük emekli maaşı 2024 yılı itibarıyla yaklaşık 26 bin lira seviyesinde olacaktı. Net hesaplamak mümkün olmasa da, yapılan hesaplamalar bu sonucu gösteriyor” şeklinde konuştu.
Aynı zamanda Cenkçi, 2008’deki oranların geri getirilmesinin, prim gün sayısı ve ödenen prim miktarı yüksek olan emeklileri cezalandıran sistemi düzeltmesinin, en düşük emekli maaşının da dahil olmak üzere tüm emekli maaşlarının en az 2 kat artmasına olanak sağlayacağını belirtti.