Telefonlar için yeni etiket zorunluluğu

Avrupa Birliği, Akıllı Telefon ve Tabletler İçin Yeni Düzenlemeyi Hayata Geçiriyor

Avrupa Birliği (AB), akıllı telefonlar ve tabletler için yeni bir düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanıyor. Uygulanacak etiket sistemi ile 20 Haziran 2025’ten itibaren Avrupa’da satılacak tüm yeni telefon ve tabletlerin kutularında ‘enerji verimliliği, pil performansı, yazılım desteği ve tamir edilebilirlik’ gibi bilgileri içeren etiketler kullanılacak. ShiftDelete’nin haberine göre yapılacak değişiklikler, enerji verimliliği etiketlerinin yalnızca beyaz eşya gibi ürünlerle sınırlı kalmayacağını gösteriyor. Akıllı cihazlara yönelik geliştirilen bu etiketleme sistemiyle, kullanıcıların ürün tercihinde daha bilinçli karar verebilmesi hedefleniyor.

Avrupa Komisyonu tarafından açıklanan kriterlere göre; üreticilerin cihazları darbelere, toza ve suya karşı dayanıklı şekilde üretmesi gerekiyor. Ayrıca cihazlarda kullanılan bataryaların, en az 800 tam şarj-deşarj döngüsünden sonra dahi kapasitesinin en az yüzde 80’ini koruyabilmesi şart koşulacak.

UYGULAMA ESKİ ÜRÜNLERİ KAPSAMAYACAK

Etiket sisteminin önemli maddelerinden biri de tamir edilebilirlik olacak. Üreticilerin, bir cihaz satıştan kalktıktan sonra yedi yıl boyunca yedek parça sağlaması ve bu parçaları en geç 5 ila 10 iş günü içinde temin edebilmesi gerekiyor.

Buna ek olarak, satış sonrası yazılım güncellemesi desteği de zorunlu tutulacak. Cihazların piyasadan kalktıktan sonra en az beş yıl daha güncelleme alması şartı, üreticilerin uzun vadeli destek sunmasını gerektiriyor.

Uygulama, 2025 öncesinde satışa çıkan ürünleri kapsam dışında bırakıyor. Ayrıca bu yeni etiket sisteminin, yalnızca Avrupa pazarıyla sınırlı kalmayıp dünya genelinde de standart haline gelmesi bekleniyor.

Related Posts

İrlanda Başbakan Yardımcısı Harris: AB-İsrail Ortaklık Anlaşması gözden geçirilmeli

İrlanda Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Savunma Bakanı Simon Harris, Avrupa Birliği (AB)-İsrail Ortaklık Anlaşması’nın gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Harris, X’te yaptığı paylaşımda, AB-İsrail Ortaklık Anlaşması’nda insan haklarıyla …

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özsoy, “2025 yılı yaş çay fiyatı 35 lira olmalıdır”

Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özsoy, “2025 yılı yaş çay fiyatı 35 lira olmalıdır. Yaptığımız maliyet hesaplamasında işçilik hariç yaklaşık 19 lira, işçiliği içerisine koyduğunuzda, 29 liralık bir maliyet var. Buna da her işletme de olduğu gibi yüzde 20 kar koyduğumuzda 35 lira fiyat yapıyor. Bu, çay üreticisinin hakkı olan bedeldir, bunun ödenmesini istiyoruz” dedi.

Vatandaşlar Çalık Holding önüne toplandı

Tazminatını almaya gittiği Çalık Holding önünde darp edilen ve ardından hayatını kaybeden emekçi Erol Eğrek için Türkiye Komünist Partisi üyesi yurttaşlar ve siyasi partiler Çalık Holding binası önünde toplandı.

Erdoğan: Her an müjdeleri alabilirsiniz

Erdoğan, “Cennet annelerin ayakları altındadır’, bakın ‘Babaların ayaklarının altındadır’ demiyor. Ben annemin ayağının altını öpmek isterdim annem çekerdi. Anne neden çekiyorsun cennet kokusu var derdim.” ifadesini kullandı.

CHP’li İzmit Belediyesi, 73 milyon TL fazla verdi…AKP’li belediyeler çöküşte

CHP’li İzmit Belediyesi’nin 2024 yılı kesin hesabı, meclis toplantısında görüşüldü. CHP’li Meclis Üyesi Serdar Atasever, İzmit Belediyesi’nin 2024 bütçesinde 73 milyon TL fazla verdiğini açıkladı. Kocaeli’de yalnızca İzmit ve Gebze belediyeleri bütçeyi artıda kapatırken, diğer belediyeler toplamda 2,5 milyar TL açık verdi.

Dünya yeni Katolik lideri konuşuyor: Papa Leo’nun şifreleri

Vatikan’daki konklavdan yeni Papa olarak çıkan Kardinal Robert Prevost, 14’üncü Leo adını alarak bu makama gelen ilk ABD’li oldu. Peki seçimler için sürprizler arasında bile çok gösterilmeyen Papa Leo kimdir?