Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’ndan araştırmacılar, hava kirliliğinin dünya genelinde akciğer kanserine katkısının giderek büyüdüğünü belirtiyor. Araştırmalara göre, hiç sigara içmeyenler arasında akciğer kanseri, dünya çapında kanser ölümlerinin beşinci en büyük nedeni. Bu vakaların çoğu, glandüler dokuda oluşan adenokarsinom alt tipiyle ilgili ve özellikle kadınlar ile Asyalı popülasyonlarda yaygın görülüyor.
The Lancet Respiratory Medicine dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre, 2022 yılında adenokarsinom vakalarının yaklaşık 200.000’i veya yüzde 15’i, hava kirliliği nedeniyle ortaya çıktı. Bu, hava kirliliğine bağlı akciğer kanseri riskinin özellikle Doğu Asya ve Çin’de arttığını gösteriyor. Araştırmacılar, “Dünya çapında birçok ülkede sigara içme oranları azalırken, hiç sigara içmemiş kişilerde kanser oranı artıyor” şeklinde bir açıklama yaptı.
Araştırmacılar, hava kirliliğinin, dünya genelinde hiç sigara içmemiş kişiler arasında akciğer kanseri vakalarının yüzde 53 ila 70’ini oluşturan adenokarsinomların artan baskınlığını kısmen açıklayan önemli bir faktör olduğunu belirtti. Ayrıca, evlerde ısınma ve yemek pişirme amacıyla kullanılan katı yakıtlara maruz kalmanın, hiç sigara içmemiş Çinli kadınlar arasında akciğer kanseri vakalarının artmasında etkili olabileceği ifade edildi. Bu durum, hava kirliliği ve iç mekan hava kirliliği kaynaklarının kanser riskini artırıcı rolünü vurguluyor.
Erkeklerde yaklaşık 1,6 milyon yeni akciğer kanseri vakası görüldü
Araştırmacılar, “Ortam PM kirliliğine bağlı adenokarsinomların en büyük yükünün Doğu Asya’da, özellikle Çin’de olduğunu tahmin ediyoruz. Bu, hava kirliliğinin başlıca kaynaklarına odaklanan hava kalitesi yönetim programları ve temiz enerjiye yaygın erişim gibi önleyici tedbirlerin bu bölgelerde önceliklendirilmesi gerektiğini gösteriyor” şeklinde bir açıklama yaptı. 2022 yılına dair tahminlere göre, erkeklerde yaklaşık 1,6 milyon yeni akciğer kanseri vakası görüldü ve bunların yaklaşık 720.000’i adenokarsinomdu. Kadınlarda ise aynı yıl yaklaşık 910.000 akciğer kanseri vakası tespit edildi ve bunların yaklaşık 542.000’i adenokarsinomdu.
Cancer Research UK, Birleşik Krallık’ta her yıl yaklaşık 50.000 yeni akciğer kanseri vakasının teşhis edildiğini ve bunun Britanya’nın üçüncü en yaygın kanser türü olduğunu belirtiyor. Ayrıca, akciğer kanseri, hem erkeklerde hem de kadınlarda kanser ölümlerinin önde gelen nedeni. Ancak, Cancer Research UK’ye göre, akciğer kanseri sağ kalım oranı son 50 yılda pek fazla iyileşme göstermedi ve hastalık teşhisi konulan kişilerin sadece onda biri (%9,5) 10 yıl veya daha uzun süre hayatta kalabiliyor. Sağlık Bakanı Wes Streeting, Salı günü kanser uzmanlarını, tıp profesyonellerini ve kanserden kurtulanları, hükümetin bu yılın ilerleyen dönemlerinde yayınlayacağı Ulusal Kanser Planı’na katkı sağlamak amacıyla kanıt ve deneyimlerini paylaşmaya davet etti. Plan, kanser sağ kalım oranlarını artırmayı ve tedavi süreçlerini iyileştirmeyi hedefleyecek, ayrıca nadir görülen kanserler için özel eylemler de içerecek.
Sağlık Bakanı, The Independent’a yazdığı bir yazıda, “Araf’ın korkunç bir yer olduğunu” ve “birçok kanser hastasının NHS’yi en iyi şekilde deneyimlemediğini” belirtti. Bakan, “Acı gerçek şu ki, yıllarca ihmal edilen bir durumda, çok sayıda hasta uzun beklemeler, gecikmiş teşhisler ve acil bakımda kritik boşluklarla karşı karşıya kalıyor,” diyerek, mevcut sağlık sistemindeki aksaklıkları vurguladı.
More Stories
Beyniniz dinlerken kulaklarınız hareket ediyor olabilir!
Uzmanı uyardı: Nefes darlığı ve çarpıntı o sorunun belirtisi olabilir
Domuz gribi geri döndü